Můžete jíst věci, které obsahují syrovátku na bezlepkovou dietu?

Pokud jste na bezlepkové dietě, může být někdy obtížné určit, které potraviny jsou přijatelné nebo nepřijatelné. Skryté zdroje lepek jsou v mnoha potravinách, včetně chleba, obilovin, obědového masa, dezertů, omáček a polévek. Mnoho potravin obsahuje proteinovou syrovátku, která může způsobit zmatek u jedinců, kteří si nejsou jisti, zda je tento protein bezpečný pro bezlepkovou dietu. Ve skutečnosti, syrovátka pochází z mléka a je naprosto v pořádku pro osoby s citlivostí na lepek, pokud potravinová surovina také neobsahuje zdroj lepku.

Lepek

Gluten je bílkovina, která se nachází v některých zrnech, včetně pšenice, žita a ječmene. Někteří lidé mají poruchy související s leptem, které znemožňují tolerovat gluten v potravě kvůli reakci imunitního systému na bílkovinu. Citlivost na gluten a celiakie jsou dvěma zdravotními problémy ve spektru poruch souvisejících s lepkem. Při celiakii postihuje imunitní systém buňky, které lemují tenké střevo, když narazí na glutén. Citlivost na gluten nezpůsobuje tento závažný problém, ale zahrnuje mírnější imunitní odpověď na lepek, která může vést k únavě, bolesti hlavy a dráždivému střevu.

Bezlepková strava

Lidé, kteří rozvíjejí celiakii nebo citlivost na lepek, musí jít o bezlepkovou dietu, aby si udrželi své zdraví. Tento druh nutriční léčby zahrnuje vynechání všeho, co obsahuje pšenici, žito, ječmen nebo výrobky z těchto zrn z diet. Mnoho potravin obsahuje skryté zdroje lepek ve formě Durham, krupice nebo pšeničné mouky.

Syrovátka

Syrovátka je bílkovina nacházející se v mléce a dalších mléčných výrobcích. To tvoří asi 20 procent bílkovin v mléce a je považováno za vysoce výživný zdroj bílkovin. Může být odstraněn během procesu výroby sýra a izolován pro použití jako složka v jiných potravinách. Vzhledem k tomu, že nesouvisí s pšenicí nebo jinými zrny, nevyvolává stejnou imunitní odpověď jako gluten u jedinců s poruchami souvisejícími s leptem. Syrovátkový proteinový izolátový prášek se někdy používá jako náhražka lepku v receptech, protože je zcela bezpečný pro lidi, kteří jsou na bezlepkové stravě.

Úvahy

V některých případech produkty vyrobené ze syrovátky obsahují také lepek, pokud jsou vyráběny s použitím složek obsahujících pšenici, žito nebo ječmen vedle své mléčné přísady. Proteinové tyčinky a nápoje často obsahují oba typy bílkovin, proto byste měli zkontrolovat seznam složek, pokud jste citliví na glutén. Kromě toho někteří jedinci, kteří jsou citlivými na lepek, mají také citlivost na laktózu nebo alergii na mléko, takže konzumní výrobky se syrovátkou by mohly vyvolat reakci z tohoto důvodu.