Sladové nápoje mají lepek?

Gluten je bílkovina nacházející se v mnoha různých zrnkách, včetně pšenice, žita, ovesu a ječmene. Jedinci, kteří vyvinou alergii na gluten – stav nazvaný celiakie – nejsou schopni konzumovat potraviny obsahující tento protein bez trvalé gastrointestinální bolesti, včetně průjmu v některých případech. V důsledku toho je třeba, aby osoby s alergií na lepek sledovaly, co spotřebovávají, a vyvarovaly se výrobků, které obsahují lepek. Patří sem sladové nápoje.

Sladový původ

Slad je produktem ječmene, který obsahuje lepek. Slad se používá v různých potravinách, ale běžně se používá jako přísada piva. Některé pivo mohou obsahovat pouze slad, zatímco jiné mohou obsahovat směs sladu a chmele v různých poměrech. Ječmen ječmene je namočený ve vodě k klíčit. Odtud jsou používány v různých potravinách.

Přítomnost glutenu

Potenciál lepku v potravinách představuje značnou hrozbu pro zdraví každého, kdo má celiakii. Sladový nápoj však bohužel nemá žádný nápoj, který by z něj získal lepek – každá výživová značka uvádějící slad jako složku označuje potraviny, které nejsou pro spotřebu bezpečné, pokud se potřebujete vyvarovat lepku.

Rizika

Mnoho různých zdravotních rizik doprovází konzumaci lepku u jedinců s celiakií. Nadýmání, bolest žaludku a průjem jsou časté, stejně jako podrážděnost. Po čase si lepek zničí výstelku tenkého střeva a oslabí schopnost orgánu absorbovat důležité potraviny z potravy. Spotřeba chronického lepku by mohla způsobit, že ztratíte váhu. Pokud jsou důsledky celiakie příliš dlouho ignorovány, může být poškození vašeho orgánu trvalé. Extrémní alergie na glutén by mohly vyvstat v úlech, svědění, otoku, kýchání a vyrážkách, následované potížím s dýcháním, bezvědomí a dokonce smrtí, podle Drugs.com.

Úvahy

Pokud nemůžete pít sladové nápoje, stále existuje několik alternativ. Některé alkoholické nápoje neobsahují slad, ječmen ani jiné výrobky nesoucí lepek a jsou bezpečné pro osoby s celiakií. Tvrdé cidery, které neobsahují karamelové barvivo, jsou bezpečné, stejně jako čirok piva. Pokud si nejste jisti o bezpečnosti nápoje a / nebo zda obsahuje slad v něm, poraďte se s lékařem nebo se seznamem bezlepkových potravin.